– Vi føler at hele bygda heier på ideen

Janne Maana Sandeggen og Ola Sandeggen jobber med et av de mest spennende reiselivsprosjektene i regionen. Om alt går etter planen kan man i midten av september overnatte i en hytte på kanten av Baugsberget.

Artikkel opprinnelig skrevet av Torstein Sagbakken for Alvdal Midt i Væla. Her gjengitt i sin helhet.

I januar i fjor snakket Ola Sandeggen på næringslivspub på Huldra at han drømte om å starte med hytteutleie på kanten av Baugsberget. Nå kan det se ut som drømmen snart går i oppfyllelse. Konstruksjonen på den første hytta er ferdig og i august/september håper Sandeggen at tre ulike hytter kan løftes opp med helikopter til kanten av Baugsberget. 

Baugsberget-fjelltopphytter-Foto-av-Torstein-Sagbakken-9
Janne Maana Sandeggen og Ola Sandeggen står ved siden av den første hytta som etterhvert skal fraktes med helikopter og opp til Baugsberget. Foto: Torstein Sagbakken

– Det er utrolig morsomt at vi nå nærmer oss målet, konstaterer Ola Sandeggen.

Han fikk i vår formannskapets fulle støtte gjennom et omforent dispensasjonsvedtak og sterk ros for initiativet med å bygge utleiehyttene i Baugsberget. Han har fått mange kommentarer på prosjektet den siste tida. 

– Tilbakemeldingene har vært utelukkende positive, og det er morsomt. Vi føler at hele bygda heier på ideen. Det er mangesom sier de ønsker å overnatte i hyttene, forteller han. 

Hyttene bygges på gårdsplassen

Christian Maana Lopez og Aage Lilleeidet har tatt på seg oppgaven med å sette opp de tre hyttene på gårdsplassen, som ligger i ly av Baugsberget. Da Alvdal midt i væla er på besøk torsdag ettermiddag kan man tydelige se for seg hvordan hytta skal bli.

– Hyttene skal ha et minimalistisk preg. De skal inneholde en skikkelig god seng, stoler, noen møbler, en kjøkkenbenk med gassbluss og kjøleskap, forklarer Sandeggen.

Det vil i tillegg være et biologisk toalett i et eget rom i hytta. En panelovn på gass skal sørge for oppvarminga og det blir strøm gjennom solcellepanel på taket. Det blir ikke innlagt vann. 

De tre hyttene har ulikt utseende og tilbyr ulik utsikt. Sandeggen garanterer utsikt uansett hvilken hytte man velger å leie. 

– Målet er at de som har overnattet i en hytte ønsker å prøve en av de andre hyttene senere, og kanskje til en annen årstid. Med fire årstider og tre hytter tilbyr vi tolv ulike opplevelser, forklarer han. 

Sandeggen antar at de kaldeste dagene i januar vil være blant de fineste dagene å leie en av hyttene. 

Baugsberget-fjelltopphytter-Foto-av-Torstein-Sagbakken-8
Torsdag ettermiddag jobbet Christian Maana Lopez i finværet for å gjøre den første hytta best mulig. Foto: Torstein Sagbakken

Åpning i september

Om alt går etter planen blir det åpning i midten av september. Sandeggen har inngått en avtale med Visbook på Kvikne. Han er opptatt av at det skal være enkelt å bestille en overnatting på hyttene.

– Folk er spontane for tida. Utsikta hyttene tilbyr er et blikkfang, og de som vil booke en overnatting må kjapt kunne se når hyttene er ledig og hvor mye det koster, konstaterer han.  

Sandeggen både håper og tror at utsikta fra hyttene på Baugsberget blir reklameplakater for Alvdal.  

– Dette prosjektet vil gi positive ringvirkninger til Alvdal, konstaterer han. 

– Hvor kommer ideen om å sette opp tre hytter på kanten av Baugsberget fra?

– Jeg har hatt mange turer på Baugsberget. Utsikta er utrolig fin, men man kan fort bli litt forblåst og kald om man sitter der for lenge. Derfor må vi utnytte den enorme panorama-utsiktamot Tron og resten av bygda. Man kan sitte på kanten og drømme seg bort. 

Baugsberget-fjelltopphytter-Foto-av-Torstein-Sagbakken-10
Ola Sandeggen studerer skissene til de tre hyttene, som skal være ulike. Foto: Torstein Sagbakken

Flys opp av helikopter

Fundamentet skal forankres i fjell, og det skal lages klart noen bjelkesko på kanten av Buagsberget som limtredragerne kan skli nedi, og boltre dem fast. Limtredragerne er demisjonert slik at man kan stroppe de i dragerne og løfte opp med helikopter, slik at man slipper å løfte i og belaste veggene på sjølve hytta. 

– Det mest utfordrende med dette prosjektet har vært å finne lette nok materialet til hyttene, slik at et helikopter klarer å løfte de, forklarer han. 

Hovedgrunnen til at hyttene bygges på gården og flys opp, er at Sandeggen ønsker minst mulig inngrep i naturen. Han ønsker ingen bilvei til toppen.

– Dette skal være en naturopplevelse. Overnattinga er en konsekvens av at man skal nyte utsikten på kvelden og se på soloppgangen på morgenen, sier han. 

Prosjektet har en kostnad på 2,3 millioner kroner, pluss moms. Sandeggen får inntil 700 000 kroner i støtte fra Innovasjons Norge.

– Det er avgjørende støtte, sier han. 

 


Artikkel opprinnelig skrevet av Torstein Sagbakken for Alvdal Midt i Væla. Her gjengitt i sin helhet, og publisert med tillatelse.

Baugsberget-fjelltopphytter-Foto-av-Torstein-Sagbakken-7
Hyttene skal ha store vinder slik at utsikta kan nytes fra innsida. Foto: Torstein Sagbakken