Realiserer hyttedrømmen på toppen av Alvdal

På Baugsberget er Ola Sandeggen og Janne Maana Sandeggen i innspurten med et av de mest spektakulære reiselivsprosjektene i regionen. Tre utleiehytter fra 800 til 850 meter over havet på 20 kvadratmeter skal gi unike opplevelser gjennom alle årstider og til alle døgnets tider.

Artikkel opprinnelig skrevet for Alvdal Midt i Væla av Torstein Sagbakken. Her gjengitt i sin helhet.

Alvdal midt i væla møter Ola Sandeggen på toppen av Baugsberget i slutten av august. Om under to uker, i starten av september, kommer det et helikopter fra Førde som skal løfte de tre hyttene fra gården til Ola og Janne, og opp til tre ulike platåer på Baugsberget. 

Baugsberget-fjelltopphytter-Foto-av-Torstein-Sagbakken-4
KLAR FOR TOPPTUR: Janna Maana Sandeggen og Ola Sandeggen i den ene hytta som skal løftes opp på Baugsberget. Foto: Torstein Sagbakken

– Jeg er veldig spent, og blir lettet når alt er på plass. Hyttene skal løftes opp, være stabile under flyvningen og passe på fundamentene som er støpt på berget, sier Ola i slutten av August.

Beskjeden han har fått fra Airlift, som skal løfte hyttene opp, er at hyttene kan ha en maksvekt på 3,75 tonn. Ved første veiing veide den ene hytta 250 kilo for mye.

– Vi må ta av et dørblad, kappe av limtre og kanskje ta ut et par vinduer og noe kledning på baksida før hyttene løftes opp, forklarer han.

Det som skal fjernes før flyvningene skal flys opp i en container – sammen med alt inventar – og monteres på hyttene igjen på Baugsberget. 

Baugsberget-fjelltopphytter-Foto-av-Torstein-Sagbakken-1
ALT KLART: Ola Sandeggen på Baugsberget hvor en av hyttene skal stå – med utsikt mot Tron. Foto: Torstein Sagbakken

Ferien uteble

Ola jobber som bygningsrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving og Janne driver gården – hvor alle hyttene er satt sammen. Man kan ikke si at ekteparet fra Alvdal har ligget på latisiden denne sommeren. De teller opp fire feriedager, og forteller om lange dager med hyttearbeid til seint på kvelden.

– Det blir godt når hyttene er oppe på toppen, skyter Janne inn. 

Men hyttearbeid blir de ikke kvitt med de første. I startfasen skal de selv drifte hyttene, for å finne gode rutiner for vask og utleie. Med hjelp av gode samarbeidspartnere i Visbook og Haus satser de på å åpne for booking tidlig i september. 

– De som vil overnatte hos oss skal enkelt kunne se hvilke datoer som er ledig og booke ønsket dato på vår hjemmeside. Mange er spontane om dagen, og da må hyttene være lett tilgjengelig, forklarer Ola.

Per nå er det flere som har sagt de ønsker å overnatte på hyttene. Ekteparet håper å kunne ligger på 300 gjestedøgn per år. 

Baugsberget-fjelltopphytter-Foto-av-Torstein-Sagbakken-5
FIRE SENGEPLASSER: Alle hyttene er 20 kvadratmeter store og har fire sengeplasser. Foto: Torstein Sagbakken

Tolv ulike opplevelser 

Hyttene skal ha et minimalistisk preg. De skal inneholde en god seng, stoler, noen møbler, en kjøkkenbenk med gassbluss og kjøleskap. Det vil i tillegg være et biologisk toalett it eget rom i hytta. En panelovn på gass skal sørge for oppvarminga og det blir strøm gjennom solcellepanel på taket. Det blir ikke innlagt vann. Hyttene er isolert for å tåle de kaldeste vinterdagene i Alvdal.

– Målet er at de som har overnattet i en hytte ønsker å prøve en av de andre hyttene senere, og kanskje til en annen årstid. Med fire årstider og tre hytter tilbyr vi tolv ulike opplevelser, forklarer han. 

De tre hyttene har ulikt utseende og tilbyr ulik utsikt. Alle hyttene har god utsikt mot Tron og sentrum, men ellers er utsikten variert mot sør, øst, vest og nord. 

Under lørdagens høstmarked på Steia skal Ola og Janne stå på stand for å fortelle om prosjektet. På ettermiddagen, samme dag, blir det åpning på Baugsberget hvor de som ønsker skal få en sniktitt inn i hyttene og nyte utsikten. 

Baugsberget-fjelltopphytter-Foto-av-Torstein-Sagbakken-6
MANGE TIMER: Ola Sandeggen har tilbrakt mange timer på Baugsberget denne sommeren for å gjøre klar platåene. Foto: Torstein Sagbakken

Positive kommentarer 

Det var i januar i 2020, under en næringslivspub på Huldra, Ola først snakket om sin drøm med hytteuleie på kanten av Baugsberget. 

– Det er utrolig morsomt at vi nå nærmer oss målet, konstaterer han.

Både han og Janne har fått mange kommentarer på prosjektet. 

– Tilbakemeldingene har vært utelukkende positive, og det er morsomt. Vi føler at hele bygda heier på ideen, avslutter han.


Artikkel opprinnelig skrevet av Torstein Sagbakken for Alvdal Midt i Væla. Her gjengitt i sin helhet, og publisert med tillatelse.

Baugsberget-fjelltopphytter-Foto-av-Torstein-Sagbakken-3
EVENTYRLIG UTSIKT: Ola Sandeggen med Tron i bakgrunn. Foto: Torstein Sagbakken